
Lykkes Liten
Hva skal til for å lykkes som liten bedrift? Vi snakker med gründere, ledere og andre entusiaster og tar et dypdykk i deres hverdag for å se på hva som skal til for å skape en god bedrift. Hva driver folk, og hva skjer når en ikke lykkes?
Lykkes Liten
5 på topp: Øyvind Reed om hvordan han ledet det internasjonale vekstselskapet Whereby fra Måløy
Frem til jul gir vi ut de 5 meste populære episodene i forhold til nedlastingstall. Først ut er Øyvind Reed.
Tekst fra den originale episoden:
Videomøteselskapet Whereby har hatt en eventyrlig vekst gjennom hele pandemien og har fått med seg noen av de heteste investorene i Europa og USA. ¨
De har tatt opp konkurransen med giganter som Zoom, Google, Facebook og Microsoft og jobber nå med å ta nye markeder gjennom teknologisk innovasjon, merkevarebygging og design.
Hvor har selskapet sitt utspring? Jo, i Måløy i Nordfjord og vi vært og tatt praten med selskapets engasjerte og dyktige CEO, Øyvind Reed.
Teksting av Nicolai Winther eller lange spørsmål?
Speaker 1:Kjenner du spørre historie innen podcasting? Disse episoderne har vært veldig fine. Det har vært en glede å ha disse her gjesterne i studio, der jeg har fortalt om sine opplevelser, sine historier om det å drive egen bedrift og det om å starte bedriftet og være grunner av. Og ja, vi hadde en fantastisk opplevelse sammen med gjesterne og det hadde vist mange av lytterne våre også, og håper at du får nå det samme. Og så må vi jo takke noen av disse her fantastiske samarbeidspartnerne, våre av Lykkesliten, først ut er det Hagland Finans. Det er et regnskapsbyrå som er veldig engasjert, det er er kompetente og det fungerer som en ansvarlig lagspiller. Jeg har brukt Halkalans Finans i mine selskap og vi gjør det i grunderloftet og det er et utmerket samarbeid. Vi er Strategy markedsbyrået som fokuserer på skreddassiv strategier for bedrifter, både små og store. Det samarbeidet er også med Lykkesliten og gr og gjør egentlig en helstikens god jobb. Så da til slutt, grønne loftet, som er regionens mest inspirerende arbeidsplass for deg som driver din egen bedrift og kanskje byens kuleste kontor. Og helt til slutt da, om du vil hjelpe oss litt, så blir vi veldig takknemlige for om du gir oss en god rating der du hører podcast Og det er sånn disse algoritmene fungerer da i teknologiverden. Bedre rating hjelper oss til å nå frem til enda flere, som gjør oss de også attraktive for flere spennende gjester, som da kanskje kan komme opp i studio vårt i 2025. Can't wait, vi gleder oss, uansett.
Speaker 1:Nytt episode Teksting av Nicolai Winther med deg, og nå har vi satt opp et litt sånn provisorisk studio her i Wearby-lokalen i Måløy. Det er ikke et podcast-studio, så det kan være det er litt mer klang enn vanlig, men det bryr vi oss ikke om, og jeg synes det er jo fantastisk kult at dere har hovedsted. Det blir litt feil å si, for dere er jo remote, men du sitter der, det er korrekt. Først fortell oss hva Wearby er for noe, hva du holder på med. Ja, wearby er en nettbasert videokonferansstjeneste. Det vi vinner på er enkelhet, brukervennlighet og design. Vi skiller oss ut fra de tradisjonelle aktørene på markedet gjennom å legge et ekstremt fokus på det å forenkle brukeropplevelsen, så man slipper å laste ned, man slipper å registrere seg med en bruker og et passord.
Speaker 1:Får du en invitasjon til et webbyrom, så er det å klikke på en link, så er du inne i videotjenesten umiddelbart. Det er et selskap som har utviklet seg over ganske lang tid faktisk, men per i dags dato, da så har vi hovedkontor i Måla i Lille Norge. Ja, det er fantastisk. Jeg kom jo over i det selskapet her litt sånn tilfeldig, selv om jeg visste at dere hadde en fot innenfor det selskapet. Så var det en investor som tok kontakt med meg når jeg jobbet i Frankrike. Vi skulle ha et møte, og så sa han, at vi burde bare møte oss på Appearin Kult.
Speaker 1:Artig, for det var så enkelt, for det var bare å sende en link og komme i gang. Så da tenkte jeg oi, her skjer det noe. Det er veldig artig å høre det, for det er liksom den. Enkelheten er jo det som har gjort at produkter sprer seg og har sp. Men tilbake til det. Så dere heter Whereby No heter Appear in Før. Kan du ta det som bakgrunnshistorien om hvorfor dette havnet i måløy? Ja, det kan jeg gjøre. Det er litt spennende bakgrunn for selskapet, så vi får bruke 20 minutter på det. Det er bra, men sikkert. Men vi startet egentlig et selskap tilbake i 2010, som den gang het Videonor.
Speaker 1:Videonor var en spin-off ut av gamle Tannberg, som kanskje noen av lytterne kjenner til, men var vel kanskje den største norske teknologisuksessen på den tid. Ble solgt for ganske mange milliarder kroner til Cisco. Tannberg var kjent for å ha bygd en vanvittig sterk kultur av entreprenørskap og veldig innovative mennesker. Så når det selskapet ble solgt, så var det veldig mange som brøt ut og startet sitt eget. Til Målaug kom det en person som heter Jørn Mikkalsen, som var gjerne bak skybasert videokonferanse av høy kvalitet. Så det var det Video Nord startet med.
Speaker 1:Da var vi tre mennesker som satt ved siden av hverandre på et bittelite kontor, ingen kunder, egentlig, ingen teknologi å snakke om, men full pågangsmot og spennende ideer. Så dere, dere der allerede da, at dere ville komme til å bli en sånn. Altså pandemien har jo skutt selvfølgelig fart i alt sammen, men så dere noe allerede da, som dere hadde trodd det ville skifte mot den vi jobber på i fremtiden? Ja, men den naiviteten, tror jeg, er nødt til å sitte i boende i alle som startet sitt eget selskap. Heldigvis, for hadde du visst, hvor vanskelig det var, hadde du visst alle oppturer og nedturer. Mange av det dropper og prøver en gang. Men når du starter og det her kjenner du til selv så er du så full i pågangsmot og en visjon som du har lyst til å gjennomføre, at det er ingen hindringer som føles umulige. Og du bør egentlig ikke vite for mange av hindringene som kommer på din vei heller. Vi lo ofte av det, for vi sa alltid at 2010 kommer til å bli året for video. 2011 kommer til å bli året for video.
Speaker 1:Lite visste vi at det var 2020. Så det var ti år for tidlig ute. Men det pågangsmotet, den evnen til å våkne mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og bare gi gass, den, tror jeg, er helt avgjørende hvis du skal lykkes, for det tar tid. Men derifra så vokste vi veldig raskt. Dette var lenge før BlueJeans og Zoom og de tradisjonelle. Den gangen, så hadde Microsoft et produkt som heter Link, ikke Microsoft Teams som de har i dag, så det selskapet vokste veldig bra. I 2015 flyttet jeg til USA for å sette opp kontoret vårt og ekspansjonen vår inn i USA.
Speaker 1:Hvordan tok dere den avgjørelsen? Det var kombinert på et par ting. Nummer en var at vi så at skulle vi fortsette den gode veksten, så måtte vi utvide nedslagsfeltet vårt. Da var det naturlig å ekspandere inn i USA. Den salgsmodellen eller go-to-market-strategien vi hadde den gangen var at vi solgte vårt produkt gjennom et nettverk av partnerer, så vi måtte ha nærhet til partnerene. Det var vanskelig for oss å sitte i Norge og etablere sterke nok relasjoner til partnerer i USA, Så den delen var det jeg tok for at vi skulle ta fatt på den neste delen av vekstreiser til Video Nord.
Speaker 1:Var det en spesiell industri dere ville gå inn i USA, eller var det størrelse på et bedrift, eller hadde dere noen segmentering der? Ja, vi visste jo på en måte basert på segmenteringen som vi den gangen brukte i Noreuropa, at der fantes veldig mange av den type selskap også i USA. Men likevel, for å si det veldig enkelt, usa-satsingen vår var en katastrofe, en mega dyr lærepenge. Det var feiling på feiling på feiling. Det var masse kapital som gikk med. Men det vi lærte var at det var noe fundamentalt galt med forretningsmodellen vår. Vi hadde en teknologi og en go-to-market funksjon som egentlig ikke skalerte godt nok.
Speaker 1:Så i løpet av en toårsperiode og jeg lærte utrolig masse av den perioden i USA vanvittig masse jobbing, masse negativ energi, enormt med press for å skape suksess. Og jeg visste jo at delen vår i Nord-Europajente gode penger som subsidierte et pengesluk i USA. Så det er jo klart at det kjenner man på, definitivt. Men som sagt, så så vi da at den satsingen vår i USA måtte vi da legge ned. Men i det så hadde vi lært vanvittig masse av hva neste generasjon videokonferanseløsninger vil se ut og hva vi kan gjøre for å posisjonere oss.
Speaker 1:Så en lang historie er at gjennom en rekke tilfeldigheter så ble jeg introdusert for den som var grunnlegger og CEO i Appearin på det tidspunktet, ingrid Ødegård. Det selskapet var egentlig litt innelåst i Telenor, det var startet opp i Telenor og var nå på vei ut for å finne nye eiere. Der var vi veldig heldige da og fikk jobbe veldig tett og godt sammen med Telenor, sammen med teamet til Ingrid i Aperin. Til slutt ble vi enige med i avtale der VideoNor tok over eierskapet til Aperin. Det er en transaksjon som jeg kan skrive en bok om, for det var heftige forhandlinger over lang tid. Men hva til å kjøpe det ut da? Vi forsøkte å kjøpe det ut, men hadde manglende kapital. Så løsningen da ble som jeg er veldig fornøyd med det var, at Telenor faktisk ble en 30 prosent a 30% aksjonær den gangen i det nye selskapet. Så det vi gjorde da egentlig ganske kjapt var to ting. Den ene var, at vi tappte en gammel varemerkedisbytt som gjorde at vi måtte bytte navn fra Perrin, som vi nå har, da renamet til Whereby Samme teknologi, samme plattform, men nytt brand og nytt navn.
Speaker 1:Så begynte vi også å fase ut Video Nord-biten og la alle eggene våre i Whereby. Det var en tøff beslutning å ta, veldig tøff i sett i ettertid, fordi Video Nord tjente fortsatt relativt gode penger. Whereby brukte penger. Men i dag er jeg sjelig glad for at vi tørte å ta den splitten. For i dag er det fullstendig omvendt og VideoNord er egentlig mer eller mindre nedlagt som selskap. Det er trullig. Men når du kom hjemme fra USA så hadde du hatt et par tøffe år og det var sikkert tøffe familien i Norge. Det var jo her og flyttet vel over etter deg etter hvert.
Speaker 1:Og så begynner jeg med fisk. Nå har jeg jobbet med fisk tidligere også, men du er tilbake igjen til den der jeg hadde snarere tørt imot Nikolas. Jeg følte et behov for å bevise og motbevise. Kanskje. Jeg har alltid hatt en sterk drivkraft av at andre sier at det her får ikke du til, det her går ikke an. Det kan ikke funke sånn som dere tenker.
Speaker 1:Det trigget meg veldig, det å være en underdog, så det var egentlig ikke et tema faktisk. Men jeg hadde jo et par av investorene mine som rett og slett spurte om jeg ikke kunne lande og komme meg ut av flyet før jeg kom med en ny idé om hva vi kunne gjøre annerledes neste gang. Men jeg tror det er litt av suksessen her, og du kjenner jo litt mentaliteten som vi er vokst med i målet. Det er en ekstremt skaper interesse, en vilje og en pågangsmot, fordi at en ser veldig mange andre mennesker rundt seg som likkast og så tenker jeg ja, men den personen har jeg gått på skole med, eller den personen har jeg spilt fotball med, eller den personen kjenner jeg jo.
Speaker 1:Det er ikke noe unikt, enormt steierevne til å jobbe seg gjennom utfordringer, det har jeg veldig trua på. Ja, helt sant, men det er jo likevel tøft gjort å ta den avgjørelsen. Men du hadde det idigg at du ville ikke den slutten der, den ville du ikke akseptere. Rett og slett, aksepterer ikke det nederlaget der. Det er så enkelt. Og så er det Arsenal-aff. Du blir god i motgang da. For å si det sånn, du må svelle noe til en kamela.
Speaker 1:Takk for at du bringer deg opp nå, når vi hadde det så kjekt her. Det er jo et annet selskap i Hegesund, forresten, som har laget et sånt fotballspill. Har du fått med deg det? Nei, det er et reklameselskap som jeg har jobbet med tidligere, da jeg laget en ak, for det er forferdelig flaut at du kommer på det nå da.
Speaker 1:Superklubb Ja, og der er det et brett spill, og det var en idé nok jeg fikk på hytte. Og så lager jeg et brett spill der du kan være manager for et fotballag. Og de har nå gjort en avtale med Arsenal, som er eneste fotballklubben i verden. Så Arsenal har fått kontakt med deg, sporterne sine, hvis nok De er tidlig ute på alle sånne ting, det er korrekt. Og nå kan du kjøpe en egen kortstokk med Arsenal-spillere som du kan kjøpe.
Speaker 1:Det spillet må du ha deg. Da må jeg handle kjapt, og det er jo en av grunnene til at Arsenal er min klubb. Det er der med å være innovativ og tørre å tenke nytt. Det mange på. Og jeg har også fortalt til folk jeg kjenner om Whereby, fordi det er jo for mål å gjøre alt det her. Og så har de spurt hvordan verden skal da klare å konkurrere mot Zoom og Google og Microsoft?
Speaker 1:Det spørsmålet har du sikkert fått tusen ganger. Hva sier du da Akkurat i dag? For å være helt ærlig, det er jo the million dollar question. Vi bruker utrolig masse tid på å jobbe med det. Som alle skjønner, så er ikke det et enkelt oppavhattensvar på det, men det handler veldig mye om å bygge inn. Det er en pyramide som ofte viser at enten så kan du være best eller så kan du være annerledes.
Speaker 1:Vi jobber veldig, my masse med det å bygge inn ting i produktet vårt som gjør at vi skiller oss ut. Så hvis du ser på vårt produkt, så vil du merke at det er en helt annerledes fargebruk, illustrasjoner vi gjør alt vi kan for oss å differensiere oss fra type Microsoft Teams og Zoom med blå farge og være veldig corporate og forretningsmessig. Og vi bygger inn en del andre ting i løsningene våre som skal vise at her er det et alternativ. Husk at når Apple startet, så fikk de veldig masse brukere, fordi at det var nok av brukere som bare sa alt annet enn Microsoft. Nå skal ikke vi sammenligne oss med Apple enda litt tidlig, men det er nok av brukere som ønsker alternativ. Det er på en måte den overordnede tankegangen, og så må vi begynne å bryte det her ned.
Speaker 1:Hva betyr det i produktutviklingen vår? Jo, vi må finne ut, hvorhenne vi har product market fit. Der bruker vi et rammerverk som heter Jobs to be done. Hva er det slags jobb våre brukere velger å bruke oss til, kontra Zoom eller Microsoft? Når vi da får svar på det, så kan vi fortsette å forsterke det.
Speaker 1:Altså, hvordan er det vi kan gjøre en bedre jobb på vegne av våre brukere enn de kan med de andre plattformene, og den måten er det vi kan utvikles på. Og da er det nisje helt opplagt. Men verden er så stor i dag, total addressable markets er så store at det å være en nisje. Er du 1% av salesforce i dag, så er du fortsatt en unicorn. Så det skal en aldri glemme, at det er så store markeder der ute som en kan angripe, hvis en gjør en god nok jobb i produktutviklingen.
Speaker 1:Ja, du stjener på slekk, som jeg har brukt hele tiden egentlig. Ja, og så snakker jeg med folk som nesten aldri har hørt om det. Helt rett, jeg synes det høres helt vilt ut. Hva var det selskapet ble solgt for? Var det 24 milliarder dollar til Microsoft? Microsoft, ja, nei, unnskyld, salesforce, salesforce. Beklager at ikke alle har hørt om det, tenker jeg da, og det sier jo alt.
Speaker 1:Jeg har jo innført slekk med oss i fotballklubben, i vennegjengen, så for oss er det helt opplagt. Men jeg er sikker på, snakker du med 30 bedrifter i Måløy, så er det kanskje to eller tre av dem som bruker slekk, så det er faktisk litt nisje det dag. Selge Wearby for 24 milliarder dollar, så tenker jeg, at det er ok, da har dere gjort en god jobb. Ja, dere skylder dere ut, det har jeg sett, og så er det jo litt med merkevarer, som en tog. Det var jo litt kult når jeg så på Twitter i dag dere delte det at Chris Martin fra Coldplay hadde brukt Wearby. Ja, det er jo klart. Det er sånne ting som Det er viktig på mange nivåer.
Speaker 1:Jeg tror det begrenser hvor mange betalende kunder vi får på det, Men tenk den stoltheten som de ansatte har her kollegaene, mine. Når du bygger et sånt produkt og du får en sånn shout-out fra en sånn type aktør, så er det veldig spennende og kjekt. Nå har du skryt av produktet. Så det er viktig på mange nivåer, og det er ikke alltid det relaterer seg direkte tilbake til mer omsetning eller revenue, men veldig viktig allikevel for å bygge identiteten til selskapet. Du sa nisje. Hva nisje er det du går etter? da Vi har egentlig på Whereby to produkter.
Speaker 1:Det er nøyaktig samme plattform, men det er to produkter. Den ene er den som du og de aller fleste er blitt eksponert for, som da er det vi kaller whereby meetings, som er møteplattformene våre. Der er go-to-market-modellen sammen, som du vil se på Spotify eller HBO eller Netflix, at brukerne går inn med kreditkort, legger det inn, starter med en free trial og går over til å bli betalende brukere når de får nok verdi ut av det. Så alt det er på en måte det vi kaller self-serve, og produktet er den sterkeste salgspersonen. Det finnes ikke selgere på den delen av produktet.
Speaker 1:Så har du da whereby embedded, som er en mulighet som vi gir til brukere eller selskap som da ønsker å ta vår plattform og bygge den inn i sin egen applikasjon eller sine egne arbeidsstrømmer. Og der er det en mer klassisk B2B salgsteam, som i dag. Så har vi nærmere 20 stykker som sitter i London og jobber med en kombinasjon av inbound leads, altså brukere på møteplattformer, som ser det og tenker jeg lurer meg på om jeg kan embedde det her. Ja, det kan du. Så hvis, for eksempel, vi hadde hatt ting da en gang i fremtiden nå skal vi være en markedsplass for lokal handel, men hvis vi vil at kunderne våre skal møtes på video, så kan vi på en måte betale for teknologien deres, integrerer den på vår plattform, og så ser du at det er whereby. Det ser ut som det er oss. Helt korrekt, men vi betaler for å bruke teknologien i stedet for utviklingen selv.
Speaker 1:Yes, og det der tror jeg veldig på. Jeg tror det er grunnen til at det er lettere å starte et teknologiselskap i dag enn det nok har vært. Dette vet du alt om. Det har en del av kostbasen din som du tar med deg, men det gjør at du kommer til å markere det med produktet ditt langt raskere. Og speed to market i dag er alfa omega. Så det å sitte og fable om at den skal bygge alle tjenester og alle deler av produktet selv, tror jeg er gale. Mathias, den er nødt til å erkjenne at det er enkelte komponenter som en bare tar fordi at andre har gjort en bedre jobb av det. Som du sier, så er det en white-labeled tjeneste.
Speaker 1:Tenk deg en bank, dnb, for eksempel. Så vil de etter hvert begynne å ha behov for å flytte mange av kunderelasjonene sine til en digital flate, kan da bygge det inn i sin egen applikasjon, men den er driftet av oss i bakkant. Nå har ikke vi deg som kunde, men et eksempel på, og der ser vi at spesielt innenfor helse du spurte om vertikaler. Så helse eventindustrien har jo eksplodert, naturligvis, så du kan tenke deg mange der som ønsker. Vi har nok en veldig spennende navn på kundelista der som jeg ikke kan dele, men du og meg er glad i tennis, så der kommer det ut, da kan jeg snakke om det.
Speaker 1:Ja, ser du det? Så det er litt kult, men der sponsorene da kan få plass på et whereby-rom og de kan kjøre en form for teambuilding uten at de kan være og møtes i New York eller på Wimbledon eller hvor det skal være. Hvordan ser dere det? Fordi at nå blir jo spesielt under pandemien, så blir jo mer og mer tatt fra fysiske møter og events til det digitale. Kan dere gjøre det på en slags? altså har dere i backloggen eller får dere spørsmål der om dere gjør noe spesielt i forhold til akkurat det?
Speaker 1:Jeg vet ikke om Det er jo ting som jeg kan gjøre lettere fysisk, som å danne smågrupper, eller jeg kan ha noen leker som jeg kan gjøre online, ulike typer former for interaksjoner, bortsett fra å bare sjå hverandre og snakke.
Speaker 1:Helt rett, det her er jo en klassisk i all produktutvikling Hvor mye kustomisering skal du legge opp til kontra alt du legger på? der kan dra ned skaleringseffekten din? Du flytter ressursene på. Så lager dere for nisje kanskje, i stedet for å vokse i et marked som allerede ligger der klar for å ta imot originalprodukter. Så vi bruker masse tid på å finne ut, hva er det som er på en måte akkurat på den som ikke gjør at tjenesten vår blir tongråd og bare bombardert, fordi det er jo et paradoks, men de beste og de enkleste tjenestene er ofte de vanskeligste å lage, fordi du må være så knallhard på hva du velger å ikke legge inn der.
Speaker 1:Å bare overøse et produkt med my features er egentlig en veldig enkel sak, men den løser ikke de store utfordringene som brukeren opplever. Og der er vi veldig påpasselige. Siden vi er kjent for å være best i verden på ease of use, så er vi veldig påpasselige med hva slags features vi legger inn. Men det du beskriver er akkurat sånne ting vi jobber med nå. Hvordan kan du gjøre at møteopplevelsen blir bedre?
Speaker 1:Vi bruker for masse tid i video. Mennesket er ikke skapt for å sitte 6-7 timer per dag i videomøte. De dager jeg gjør det, så er jeg helt utslitt og føler meg lite produktiv. Det vi ønsker å gjøre i Webra er å si at vi skal ha mye bedre samtale. Når du har en samtale ja, du skal ha færre, men den skal være bedre Er Ergo, og du og meg vet at det å bare møtes over video, et videomøte i seg selv, er jo ikke et resultat.
Speaker 1:Det er jo ikke det du skal oppnå. Du har en jobb du skal gjøre der, hvordan kan vi være med å facilitere til at den jobben kan komme igjennom på en bedre måte, sånn at de møtene du må ha på video har plutselig veldig klar agenda, veldig klar action items etterpå og en veldig klar neste steg på veien, slik at det er med å bidra til at bedrifter blir bedre som enhet, fremfor å bare møtes på video? Klarer du å bygge den kulturen internt at alle er klar over at sånn er det da dere er vel over 120 ansatte nå. Ja og det. Men vi kan alltid bli bedre. Absolut. Det opp selv. Ja, men vi kan alltid bli bedre, absolutt, men vi gjør det fordi vi er nødt.
Speaker 1:Altså, vi kjenner jo vår egen smerte. Så når jeg da sier at ok, det er også den dagen her og flere dager på rad, så har jeg 6, 7, 8, 9, 10 timer i video, så sier jeg at nå er det nok. Det gjør også kollegaene mine. De merker at det blir for mange videomøter som ikke gir deg resultatene som en skal, og da kjenner vi på den smerten og så begynner vi å relatere oss. Ok, vi er et fullt remote selskap. Vi har folk over hele verden.
Speaker 1:Hvordan kan vi forbedre produktet vårt slik at det i størst mulig grad hjelper oss til å oppnå det vi skal framfor å ha fokus på bare å se h Er det også? får dere også få spørsmål For det? jeg tenkte litt på det. Kan vi begynne med da I det par uker, så har du sikkert noen faste møter. Ja, kanskje et sånt planleggingsmøte eller et produktmøte eller et salgsmøte eller et techmøte. Hvor mange sånne type møter har du? Jeg har sikk alltid fra salgstime til en fast ukendelig synk med eksekutivtime stand-ups.
Speaker 1:En gang i morgen har vi townhall. Hva er townhall? For oss betyr townhall, at samtlige ansatte i selskapet er samlet for å få en viss mengde informasjon. Ok, så det er mer enn monolog. Ja, men som regel liker jeg det veldig dårlig.
Speaker 1:Så vi har gjort det sånn at da er det som regel store deler av eksekutivteamet som deler informasjon. Det er ikke bare meg, jeg er ofte faktisk en lytter der selv. Men da kan det være at marketing har et spesielt opplegg som de skal kjøre, som hele selskapet må vite. Det kan være people-teamet vårt, altså de som har det som vi i Norge kaller HR, som har spesielle ting som skal gjennomføres, som vi da tar opp der. Da vil jeg bare si til lytteren, at han og jeg finnes det ikke masse engelsk begrep for å tøffe seg? Det klager han, det klager han.
Speaker 1:Jeg jobber på engelsk, jeg har ansatt over hele verden, så da, men det med stand-up meeting for eksempel, det er jo noe som er gjort av veldig mange teknologibedrifter Er det som daglig dere har, ja, og det har blant annet de forskjellige produktteamene nesten daglig. Og hvorfor gjør dere det da? Ja, og det er et veldig godt spørsmål, fordi det er en sånn klassisk sak. Der og her er vi skyldige, også sammen med Microsoft Teams, google Hangouts eller Meets og Zoom, vi gir brukeren vår seg en videoplattform eller en møteplattform, så her kan noen ha møtene deres. Men du og meg vet at et møte er et altfor bredt begrep For et møte er jo, meg og deg har et møte akkurat nå.
Speaker 1:En stand-up, som er en daglig check-in med teamet ditt med 6-7 stykker, er fundamentalt annerledes enn en personalsamtale. Begge deler faller innenfor det vi kaller et møte. Vi ønsker da å bygge en plattform som ser de forskjellige typerne og har lagt opp andre typer verktøy til å passe inn til å løse akkurat det. Så når vi da skal ha det som jeg kaller en townhall, altså et allmenn møte, så ønsker jeg at det skal være en timer som teller ned. Det skal være en agenda så alle ser hvor langt vi er kommet, hvor mye har vi igjen. Det skal være en liste som viser hvem er neste som skal snakke, hva er temaet og så videre, og så slik at møtene får en annen følelse, alt etter hva det skal egentlig satse på å oppnå.
Speaker 1:Hvordan ligger timen? Den ligger i systemet i dag. Du må bare sette den på med hverter linje Og agendaen, da Den er på vei til å bli bygd. For det er denne neste generasjons plattform. Bygger dere litt for dere selv først, veldig masse. Ja, vi har jo et begrep mer engelsk dessverre, men altså eat your own dog food. Og det går på akkurat det der, at vi er jo en kjempe stor bruker av whereby, å kjenne kall, det smerten av å ha folk over hele verden, utfordringene som det kommer med, og hva smertegrenser er for hva masse du skal ha på video kontra asynkron kommunikasjon.
Speaker 1:Vi bruker masse, masse tid nå på å forbedre selskapet til å ta raskere asynkrone beslutninger. For har du folk i? som jeg sa, så har vi folk i Bali og vi har folk i San Diego, i San Francisco, i Chicago, i New York. Vi kan ikke sitte og ha videomøte 24-7. Så, ikke sitte og ha videomøte 24-7. Så det å ta beslutninger skriftlig og dokumentere deg er kanskje noe av det viktigste vi må bli bære på. Det blir litt nærmere til spørsmål her, så folk får nå bare lytte på. Hvordan dokumenterer dere? Vi har forsøkt mange forskjellige.
Speaker 1:Akkurat nå bruker vi et verktøy som heter Notion. Vi har et verktøy som heter Notion, som er et amerikansk softwareselskap fra San Francisco som har vokst veldig. Det er nesten litt slækkeffekt der. Det begynner med få personer i bedrift og så bare sprer det seg voldsomt. Men den gir rom for å dele dokument på en veldig enkel og sømløs måte. Den gir rom for å laste opp vedlegg. Den. Den gir rom for å laste opp vedlegg. Den gir rom for å kommentere, ikke minst å tegge ressurser, slik at du kan få svar på en del ting veldig kjapt. Du bruker den selv.
Speaker 1:Faktisk jeg har brukt veldig masse forskjell i selv. Jeg har brukt noe slik slight før. Men Notion fanger litt breiere. Du kan gjøre mer ting i den, så du slipper å ha flere type. Du blir jo litt sånn her ikke strømmen lyser, ikke sparer vi strøm, sparer strøm. En dårlig tid. Det er. Vi forsøkte i mørket. I den notion kan du gjøre seg veldig masse forskjellig. Så det er det jeg liker med det Og det er et veldig godt poeng har design, vi har produkt, vi har markedsføring, vi har salg, vi har eksekutivteam.
Speaker 1:Plutselig så sitter alle og jobber med sine egne verktøy, og det er jo en katastrofe for selskapet i forhold til det å ta de beslutningene, for veldig masse av det vi jobber med er så integrert at det å ha Notion som favner bredere, akkurat som du sa, er veldig viktig. Dette blir en kjempeutfordring for bedriften nå fremover, når den skal jobbe mer remote det å sørge for at dokumentasjonen er klar og, ikke minst, at den er søkbar. For tenk at du skal ta inn 30-40, vi har ansatt noen nærmere 80 mennesker på video, aldri møtt deg ansikt til ansikt. De må ha en plass å finne den informasjonen om. Om hvorfor har vi tatt en beslutning for tre måneders sider som leder oss til et punkt i dag Det at de kan finne den konteksten uten å måtte forstyrre en annen utvikler eller en designer.
Speaker 1:Det er helt avgjørende. Det er litt sånn kultur og dette der da, at man tenker at hver ting som jeg trenger å finne igjen bør jeg bare bruke tid nå på å legge inn Helt rett, for ellers så blir det nok som kaster vekk tida sin senere. Men du må bare få det inn i blodet da og du gidder å gjøre det hver gang. Og det er her jeg mener at her har vi masse å lære. Her tror jeg, det er aller fleste bedrifter har masse å lære, for det er veldig lett for meg å si det Det delene neste releasen. Så her tror jeg at det der kommer til, og her tror jeg, vi må gjøre en kulturendring, samme som vi må på ledelse. Når du jobber med folk over hele verden, så må vi endre måten vi leder på og vi må endre måten å dokumentere på.
Speaker 1:Ja, jeg tror det, og jeg lærte jeg for veldig masse det forvitt med å se, for der var vi ganske d Fordi at det er alltid noen i organisasjonen som er mer opptatt av det enn andre. Hvis det er noen som bare jobber imot, så blir det nesten helt umulig å få det til. Så det var på en måte en hel del diskusjon om hvordan vi skulle få til dette. Noen var liksom trenger vi et system? Kan ikke det være effektivt om vi bare prater? Ingenting skal dokumenteres? Og det sa, og så jeg tok avgjørelsen hva ble sagt? hvor tid ble det sagt, hva skulle vi gjøre? og så har du to vitt forskjellige oppfatninger av hva som kom ut av det møtet, og det er det som er remote, og det gjelder uansett hvordan du er plassert.
Speaker 1:Det er helt rett. Og hvis du skal legge på enda et nivå med kompleksitet rundt det, så så ufattelig flinke på å kommunisere skriftlig, de er så flinke på måten de bygger opp dokumentet med, at konklusjonene kommer først og så kan du lese hvordan de har tenkt. De er rett og slett utrolig flinke og precise. Men så er det andre mennesker som er veldig flinke myntlig og er utrolig fascinerende og karismatiske og lette å lytte til på den siden. De sliter ofte med det skriftlige og omvendt.
Speaker 1:Men da er det vanskelig, hvis du skal begynne å bestemme at for noe skal alle gjøre det skriftlig, fordi at da tar du vekk en viktig del av det. Og det er de som er flinke å skape entusiasme gjennom bruk av myntlig, og det er riktig. Da må du finne balansegangen, for så slipper du helt fritt. Så har ikke du rom for å ha kontroll på vegne av bedrifter. Men blir du for rigid, så vil du strupe ned masse dyktige folk som da ikke kommer til sin rett fordi at alt skal skrivest.
Speaker 1:Ja, så står vi tilbake, og da har vi snakket litt om struktur og sånt, og det kunne vi sikkert ha snakket flere timer om for oss, som er interessert i det. Men det jeg tenkte og møtte vi også snakket om. Jeg kom på det mens du sa det med standby. Så husker jeg, når jeg var i Frankrike, så kom jo jeg inn i disse forskjellige rutinene, for der jobbet jeg med en kar som hadde jobbet sju år i Silicon Valley, og der kommer jo disse fleste rutinerne derfra, og da begynte han å snakke om stand-up.
Speaker 1:Jeg skjønte ikke helt hva det kom fra, så jeg sa nei, vi skal faktisk stå, hva skal vi det? Ja, for du skal ikke snakke så lenge Du setter deg ned, så blir du sittende ti minutter. Så jeg ville bare få med det. Jeg tenkte litt her med penger, det må vi jo komme inn på, for når du bygger en teknologibedrift sånn som dere gjør, så tar det jo tid før jeg begynner å tjene penger. Da må jeg ha masse penger underveis. Dere fikk med dere norske investerer først underveis, og dere fikk med dere norske investerer først Var det mest investerer fra Måleøy.
Speaker 1:Ja, i første runde, kan jeg si, i 2010,. så var det vel utelukkende det som en kaller for Måleøy-miljø, altså grupperinger rundt Gunnar Karlsson med familie, der de går inn i tidlig fase selskap og gir deg startkapital til å komme i gang. Så det må jo ha balla deg alltid på seg for å gå inn i så mange tidligselskap som du gjør her i Måle. Ja, definitivt, fordi det er klart at den familien kunne lett ha puttet alle pengene sine i eiendom eller langt sikrare assets enn det de har gjort. Men jeg tror det er helt avgj for den suksessen som måløy har hatt for å bygge IT-klinge.
Speaker 1:Uten den kapitalen hadde det vært helt umulig. Kan du gå litt inn på det? før vi går videre på wearabye, hvordan tror du at de skal klare å bygge gode oppstartsmiljøer i plasser som jeg bor i Haugesund, som er litt større by, mens de tipper å ha de samme utfordringene som mål i? Her har jeg ganske sterke meninger og det kan kanskje være litt kontroversiell, men det vi mangler er på en måte nok økosystem tankegang. Vi må innsjå det, at det hjelper ikke med en kapital hvis ikke du har gode ideer. Hvis ikke du har gode ideer, så hjelper det ikke med kapital. Ting henger sammen Hvis du ikke har tilgang på gode talent.
Speaker 1:Nå blir det litt lettere når en kan ansette folk remote, men alt spiller på lak. Alt må ligge til rette for et velfungerende økosystem. Jeg kan si at det, å tro at man skal bygge opp et investeringsselskap med kun tanke for at her skal det bli nok ideer i målet, det det har jeg ikke tro på, fordi det er ikke gode nok ideer over tid til å kunne bygge det opp. Du må tenke større. Jeg er vel en av de som mener at litt for ofte tenker vi litt for lokalt og litt for regionalt for å få så åpne blikket for det som skjer rundt oss i verden.
Speaker 1:Jeg tror at det er mange spennende investeringsobjekt som ligger utenfor, direkte på nærområdet. Men det du kan bygge en ekstrem kompetanse på de mindre plassene det er hver seg Haugesund eller Måløy. For hvis du forstår metodikkene, hvis du forstår hvordan du skal bygge den type selskap, så har du allerede kommet veldig mye lenger enn mange andre, og den kompetansen vil alltid være relevant. Når kompetansen vil alltid være relevant Og når du da begynner å kombinere den kompetansen med rettetypen kapital, så er det plutselig to deler som er på plass. Drar du da inn en god og spennende idé, så begynner du å få noe som kan bli veldig potent.
Speaker 1:Men ting må henge sammen, og det tror jeg, er litt for ofte mange som glemmer akkurat den delen der. Der er det mange. Der er det kommet en del startup-studio her og der. Nå har du vel Askeladden i Oslo, som er et flink, og du har jo det vi var en del av i Frankrike. Der handler det jo veldig litt om å bygge opp en kompetanse internt og hente inn folk med ideer eller rekruttere ideen internt og så rekrutterer grunneren til ideen.
Speaker 1:Men du sitter med utviklere, du sitter med markedsfolk, du sitter med råere folk som er med på ulike prosjekt. Helt, det er det prosjektet kan stå på egne bein. Er det litt sånn? du tenker bare i form av at det kan skje i et miljø som går ut for bare en den biten. Jeg tenker at for du har noen som virkelig har lykkes.
Speaker 1:Startup Lab i Oslo er et veldig godt eksempel. Startup Lab i Oslo har for eksempel Måløy-gjengen lært en del av og har samarbeidet litt med. Så du må knytte deg til større miljø. Noen tenke at alt dette skal vi klare å gjøre ifra målet selv, men heller åpne opp for oss og søke de gode alliansene. Og jeg tror du har helt rett at det er å samle masse kompetente folk som gjerne sitter og jobber på sine prosjekt, men som kan støtte hverandre og være en støttespiller, være en sparingspartner.
Speaker 1:Uansett, du og meg har ået til å gå gjennom mest sannsynlig ganske like problemstillinger, selv om produktene og visjonen er fundamentalt annerledes. Så det er veldig mange av de samme tingene som går igjen og igjen, og igjen. Og hvis jeg kan lære vekk noe som du kan ha behov for, så er det gull verdt. Jeg kan lære av deg ting som du har gjort som er gull verdt for at vi skal slippe å gjøre alle de feilene. Og det har jeg vært veldig påpasselig med når vi har hentet kapital i Whereby. Det er jo ikke nødvendigvis tenke at vi skal maksimere verdisetting, men heller se hvem er det vi kan ta inn nå som sørger for at vi gjer å tenke litt større. Altså, vestland er en bitte, bitte, bitte, bitte liten plass totalt sett, haugesund enda mindre, i Målei, enda mindre enn det. Klarer vi å tenke litt større i fellesskap? Det har jeg veldig tro på.
Speaker 1:Jeg tror det er veldgynt å bli enklere å hente inn kapital i tidlig fase i ulike regioner i Norge. Men den fasen som dere kom i, der dere trengte virkelig muskler for å vokse, så må du nesten ut. Ja, og der er det litt sånn. Her er jo forskjellige. Hva skal jeg si? her er det nok forskjellige meninger om det. Min mening er at hvis du kan gå ut, så er det fornuftig. Men grunnen til at vi gikk ut var for at vi hadde en veldig solid og god base fra Norge i utgangspunktet.
Speaker 1:Jeg tror du skal være veldig forsiktig med å tenke Silicon Valley i tidlig fase i Norge, hvis ikke du skjønner hva du da egentlig hopper inn i. For det er knallhardt. Vi har tatt å vokse og bygge kompetansen vår og forståelsen, og kanskje til og med toleransen vår for en måte å tenke på og gjøre ting på som er annerledes enn i Norge. Hvis du tar den for tidlig, så tror jeg at du kan risikere at du får deg et kultursjokk som du kanskje ikke er forberedt på.
Speaker 1:Ja, og dere har jo hentet inn kapital fra Europa, fra Point9, som er vel det mest attraktive venture-kapital-selskapet i Europa. Jeg har jo hørt om deg før og jeg har jo hva heter den direktøren der? Kristoff Jans. Ja, kristoff Jans, han har jo sett på ulike type presentasjoner på YouTube og konferanser og sånn, så jeg har jo fulgt med det selskapet litt, for jeg synes det har en veldig spennende tankegang.
Speaker 1:Så ser jeg at dere klarer å hente penger for det. Så er jo det litt artig. Men hvordan var den prosessen For deg som går litt under radene, som andre investorer enda ikke har klart å få øynene på. Men dere hadde jo kommet et godt stykke videre. Ja, men det er en sånn klassisk eksempel som jeg ser.
Speaker 1:Du kjenner jo meg og du tenker at hvis han og Yvind klarer å hente kapital fra Kristoffer Jansson, så må jo vi kunne klare det også. Så der bygger du den der følelsen av at alle er mennesker. Det er ikke så stor forskjell på oss. Men jeg har lært utrolig masse av prosessene her. Jeg har forsøkt å hente kapital til selskap siden 2014 og 2015 og fått hundrevis av nei, sånn at det er en lang vei å gå og det er ingenting som tilser at det er bare å ringe deg og så får du det ordnet. Masse tilfeldigheter, utrolig masse med timing å gjøre.
Speaker 1:Så historien rundt han, kristoff Jans, var at jeg faktisk allerede i 2016 så han på scena i noe som heter Saster i San Francisco og bestemte meg for at fyren her var så imponerende at han skal jeg jobbe med på et eller annet tidspunkt, koste hva det koste vil. Hva imponerte deg med han? Han hadde en ufattelig sterk kompetanse, men så var han så langt fra pretensiøs som du kan komme. Han var det nærmeste jeg kan si at du er en vestlending. Han utstrålte en trygghet og en kompetanse, men med en vanvittig forståelse for hvor vanskelig det er å grunde og bygge et selskap. Så han imponerte meg helt ifra begynnelsen av, og du har jo lest det samme som jeg. Det er sikkert tusenvis av selskap som har lært av bare bloggposterne.
Speaker 1:Til han, kristoffer Jans. Men jeg prøvde da altså i nesten tre måneder å få han i tale. Hadde ikke sjans, hadde rett og slett ikke et spennende noe case for han. Han ba om å få eller vi sendte over det vi hadde. Det var rett og slett ikke interessant nok. Det må han ta med seg.
Speaker 1:Hvor tid var det? Det var i 2016. Så det var da vi hadde video Nord-delen, han video-norddelen. Han identifiserte umiddelbart han den modellen her skalerer ikke, den teknologien skalerer ikke. Jeg kan ikke bruke tid på det. Fikk ikke svar. Sånn er verden. Da må en bruke den energien og se internt. Hva er det vi kunne gjort annerledes? Så i 2019 kjøpte vi et system som vi sjekket revenueen, vår, omsetningen, vår.
Speaker 1:Så heter det Chartmogul. Han som eier Chartmogul fikk jeg veldig god dialog med og han var finansiert opp av Point9. Så spurte jeg kan du gi meg en god introduksjon til han, kristoff? Så fikk jeg vite etterpå at han, kristoff, tok fulltending, for han er kanskje en større nerd på videokonferanse enn meg. Han er veldig genuint opptatt av det. Og etter det så gikk det slag i slag.
Speaker 1:Jeg merket første gang jeg traff han i Tyskland at her er det fullt laff, her må jeg bruke tid. Det gikk fire, fem, nesten seks måneder fra første gangen vi traff til. Vi bestemte oss for å job lag, så det må en ha med seg. Det er veldig sjelden at dette her er sånn, som du leser om på Twitter eller i bloggposterne, at det er beint frem. Det tok tid.
Speaker 1:Hva var det han forlangte i de siste seks månedene? Hva som gjorde at du klarte å oppvise han da? Jeg tror først og fremst, så måtte han få et tillitsforhold til meg. Det var helt åpenbart. Det er kanskje det jeg tror, som Point9 har vært best på av alt det at de klarer å plukke ut de folkene som de ønsker å jobbe med.
Speaker 1:De ser hvem som har steierevne, hvem som har evne til å stå i det når det blir tungt og samtidig har en visjon og et produkt som kan bli gigantisk, for det legger deg ikke skjul på. Det er det de skal ha. Det er ikke godt nok til deg å si at hvis vi bare dobler oss i verdi eller i omsetning, så er det greit. Nei, du skal ha 10, 50, 100 ganger. Og det er mentaliteten. Det kan være at mange av dine lyttere kan det her inn-ut, men andre kanskje ikke like bevandret i det her, men en må forstå, hvordan en venturekapitalist tenker, og så må en sørge for å ha nok forståelse for fagfeltet ditt.
Speaker 1:Det var jo det som gjorde at vi plukket deg, for jeg brukte like lang tid på å bygge et tillitsforhold til han Kristoff som han gjorde til meg, for å sjekke om han hadde relevant kompetanse å komme med, dess mer jeg snakket med han, dess at, ja, det har han, for han utfordret tankesettet vårt, tenkte annerledes enn det vi gjorde og kunne virkelig bidra med å få inn en ny type tankegodts i selskapet. Men det er vel type statsselskap og markedsplasser og den type ting som de pleier å gå inn i. Helt rett, helt rett. Ja, ok, og hva tid klarte du å close den dealen da? Så, den sa vi i april 2020, og vi ler jo litt av det da. For hvis en ser tilbake her, så er det jo ikke tvil om at point nine gjorde en god deal i Weibach, så i det omtrent pandemien tok full fyr og tallene våre gikk til himmels, så hadde vi allerede blitt enige om avtaleverket og alt. Og det vil han sikkert påstå, at det er timing og det det går på. Men så skal selskapet nå i en fase der ting begynner å flate ut. Det er tøffere tak.
Speaker 1:Da vil jeg ha en investor som står i det med oss, da og er med å bidra, og det er definitivt point 9. Ja, for da har jo ulike typer investorer også. Da har jo de som har kommet penger. Så har det noen som kan gi relevante råd. Hvor er pointen din her? De er definitivt i det som floskelen er, smart money, de som kommer med langt mer enn kapital, og det var det vi var interessert i, for kapitalen som de tilførte kunne vi lett ha hentet fra andre, men her får du veldig masse smarte penger i tillegg.
Speaker 1:Hvor ofte har dere dialog med deg da? Eller på en uke? Jeg snakker sikkert med Kristoff to-tre ganger i uka. Det er såpass, ja, men det er veldig tett, og det vet jeg, det sier han selv, at det er veldig få selskap han er så tett på som han er med oss.
Speaker 1:Så det setter vi veldig pris på, naturligvis. Men det kan ikke vi ta for gitt, og enkelte ledere vil kanskje føle at det er for tett. Jeg setter utrolig stor pris på det og bruker det som en sparringspartner, og jeg tenker ikke så mye på at han er hverken investor eller styrmedle, nei, han har ganske avslappet forhold til akkurat den biten. Ja, og det tror jeg også er kanskje det viktigste der jeg ser at han vet nøyaktig hvordan han skal bistå oss i de fasene. Han skjønner at jobben hans er å være der og hjelpe til at vi skal oppnå resultat raskest og best mulig. Om det betyr, at han må se vekk ifra den litt sånn treuste styre medlem-rollen sin, så gjør han det.
Speaker 1:Det er ikke det som er avgjørende. Ofte blir det vel sånn, at jeg og så skal en ha en presentasjon for styret eller sende ut rapporten og tenke hva jævla skal jeg ta med? Kan jeg ta med dette eller ikke? Og der er jo. Det går jo litt både på ledelsen i selskapet eller grunnen, og så går det jo på hvem som sitter i andre siden av det telefonrøret, hvor mye det kan ta imot og hvor mye det kan høre. For det er jo på på en måte deg som kanskje skyter penger inn i selskapet ditt, helt rett.
Speaker 1:Hvis du har en dårlig måned, så må du ta en vurdering på det. Men det er klart, det er vel det aller aller beste å være transparant. Det er i hvert fall min erfaring da og det er derfor jeg vil omgi meg med folk som liker den åpenhet, utfordringene. Og hvis jeg er åpen om utfordringene, så kan jo han komme med gode råd, og av og til er det nok at jeg bare får et klapp på skuldra, for det er forferdelig ensomt å sitte i en sånn rolle når det er enkelte ting du ikke kan diskutere med. No, og hvis du er heldig nok å få en sånn type investor Det har jo sikkert et stort nettverk i forhold til andre firmaer at du kobler deg opp mot andre som sitter i en tilsvarende rolle eller tar deg med den erfaringen du har tatt deg for å viderebringe det, eller hvordan virker det?
Speaker 1:Det som jeg synes er imponerende med de beste VC-ene de ser mønster, så de ser at vi er på vei i retning, og så har de da et enormt erfaringsgrunnlag og ikke minst masse støttespillere rundt, så de kan si ok, nå må du, du, du og du bort der, og så hjelper han deg i venn, fordi at nå er de på vei ned. Så jeg har jo fått så utrolig mange gode introduksjoner og personer som jeg i dag bruker som mentorer og som rådgiverer, og personer som jeg rett og slett bare kan ringe til når jeg er frustrert og forbanna, som vi har fått inn gjennom Point9. Det er fantastisk, ja, da, og vi har vært veldig heldige. Du kan si det så enkelt at det at de tidlige faseinvestorene våre fra Måløy lytter til meg når jeg sa at vi ønsker å ta inn de investorene her, og gjerne på en prising som ikke var all verdens.
Speaker 1:Så er jeg ufattelig glad for den tilliten de viste oss med å si at, ja, men vet du hva? det stoler vi på, at du har ret. Nei, glem det, for den valuation er ikke høy nok. Ja, vi blir for høyt utvandret. Ja, riktig.
Speaker 1:Så hvis du er heldig og du plukker gode investerer, sånn som jeg føler vi har vært utrolig heldige med, så er det et utrolig mye enklere løp å stå i. Det var vittig viktig. Jeg har vært b. Hva kan du ville ha gjort annerledes? du da? Nei, for det første. Så det som er veldig vanskelig, synes jeg det er at hvis du går for langt og at du er presset, gjør det, og du er nesten presset til å ta raske avgjørelser i forhold til Vestor. Ikke kom dit.
Speaker 1:Begynn å jobbe tidligere med Vestor, lenge før du trenger pengene, er vel mitt beste råd, tror jeg, å jobbe med de du har lyst til å ha på laget. Og så er et annet råd det er kanskje å begynne å sende presentasjonene til ikke de som er på toppen av lista, men de som er på bunnen av lista, for da begynner du å få tilbakemeldinger. Så kan du korkje smurt maskineriet godt nok. Det er et kjempegodt tips. Og den der med å komme i gang tidlig nok er kanskje absolutt det viktigste av alt. Og sørg for å ha kontroll på det du presenterer.
Speaker 1:Jeg tror lite på det at du skal kunne bullshit den type investerer, da jeg ser gjennom det på 1, 2, 3. Jeg hører jo så mange prestasjoner hver dag at det hjelper ikke. Det er et viktig moment å ta med deg, at hvis en skal hente kapital, så er det viktig at den må. Det har jeg sagt til mange.
Speaker 1:Hvis du setter deg litt inn mot parten, hva er det de gjør? Altså, ta et point nine. De får sikkert hundrevis av potensielle dealer forbi pulten, hver eneste. Du må skille deg ut, du må vise at du har noe, og hvis ikke, tallene dine går rett opp og til høyre, da blir du lagt merke til på grunn av det. Men du må ha noe som gjør at, for du må sette deg inn i hva er det motparten? For? vi tenker jo at alle selskapene som vi har bygd det selv, de er unike, og det er et knallhardt nåleie å komme igjennom. Og det skal en heller ikke ta fritt, for i dag blir det en fora med at det er så mye kapital der ute.
Speaker 1:Paradoxet er jo, at kapitalen går kun i stadig større grad til de få veldig, veldig store, spennende casene, mens veldig mange andre selskap går mindre med kapital enn de noen har gjort. Så ja, kapitalen er definitivt tilgjengelig, men de plukker ut de 5% beste casene og putter mer penger i deg. Ja, det tar mindre risiko, selv om de kanskje må få mindre prosent enn de har selskapet for å få bedre og høyere. Ja, også fordiøljen sin. Så det å forstå, hvordan en venturekapitalist tenker, tror jeg, er helt avgjørende.
Speaker 1:Det er jo sånn, tilbake på et miljø du kan bygge i en plass som måler deg, at du kan ha den kompetansen på plassen, at du kan trene opp deg som skal pitche neste gang, hvordan en egentlig bør presentere kontakt i. For det hjelper heller ikke å ta kontakt med Vestor, hvis de ikke er interessert i ditt domene. På en måte Du må ta kontakt med deg som er interessert i den type business du holder på med, for det går jo ofte litt i nisja deg også, om ikke nisja, altså i sektoren, i hvert fall Helt opplagt og det er en sånn klassisk gjensamt at du må ta inn folk da. Ja, det var litt av det feil. Vi også gjorde Ikke feil, men vi var, som sagt, prestet litt i hjørnet, men restaurantet vi tok inn hadde ikke jobbet med e-commerce, logistikk eller mat. Så var det tre kryssningspunktene som vi jobbet med På.
Speaker 1:Utfordringen er at du bruker veldig masse av styremøtene på å forklare basics, men det du vil bruke et styrmøte til er jo å få utrolig sterk og klar operasjonell tilbakemelding på hva du kan gjøre for å ta deg deg lenger. Du kaster vekk tid til å presentere for deg i stedet for å få en dialog om hvordan du kan bli bedre. Det er veldig interessant det der, for vi jobber jo med alle andre deler av organisasjonen, vår så, og drive med voksenopplæring det har vi egentlig ikke tid til. Så du er på jakt etter mennesker som enten kan sette seg utrolig fort inn i ting eller har en evne til, eller at de allerede forstår det du jobber med, fordi du har ikke tid til å drive og lære noe fra scratch. Det må jo gjelde investorene i tillegg. Når det gjelder det, jeg har alltid ment at ansettelser er kanskje det vanskeligste en kan gjøre. Det mener jeg i dag også. Men jeg må si at etter vi har fått inn noen ekssepsjonelt gode personer vi har i ledergruppa vår som heter Jessica Hayes så ser jeg hva masse metodikk og hva masse godt jobb som kan gjøres bare med å være rå innenfor sitt fagfelt.
Speaker 1:Jeg håper personal Ja. Så hun styrer alle ansettelsesprosessene våre Og det er rett og slett en åpenbaring å få lov å lære av så dyktige og kompetente folk. Nå ligger du litt i jobben din og finner den som kan være god på å hente inn folk Ja, men det er faktisk en stor del av min jobb at jeg skal finne deg som er ekssepsjonelt bedre enn meg eller de andre menneskene vi har i selskapet, som kan løfte nivået. Det er en ting vi bruker masse tid på. Som jeg sier veldig ofte på allmennmøtene våre, det er alltid et nytt nivå. Vi i det sekundet, vi blir tilfreds og happy.
Speaker 1:Så er det game over. Så vi må alltid opp et nivå, og det gjør at du må hente inn deg mennesken og også heve nivået, for da strekker andre seg og så får du inn folk oppa for der igjen, og det er jo høyere som en floskel, men det er helt rett, men det er lett. Og han CMO-en dere har fått inn, som har kommet fra Høbespøtt og en del andre kjente selskap, hvordan klarer dere også å være attraktive for deg? Det er flere moment.
Speaker 1:Jeg tror for det fyrste som har jeg tro på visjon. Det er det som må trigge deg, for det her er folk som kan tjene så vanvittig masse penger enn en annen plass. Det er folk som har et renommé og et rykte som gjør at de kan nesten plukke hva jobba de vil. Så det er noe annet som trigger deg. Det er ikke ren kapital, det er andre ting som trigger. Det som trigger eksempelvis Ryan var det vi forsøker å oppnå.
Speaker 1:Jeg tror han ønsker å gå tilbake i en jobb der han var mer operasjonell. Han hadde jobbet tidligere, der han hadde så store budsjett og så store ressurser og mennesker rundt seg at han satt mer strategisk. Han ville nå tilbake igjen og kvesse klørene, kan du si på reine operasjonelle utfordringer. Så det er timingen, så må de få tillit til oss og det vi ønsker å oppnå. Og, og kanskje mest av alt meg.
Speaker 1:Så jeg bruker i den type intervjuer, så bruker jeg 80% av tiden på å selge. Så de som tror at jeg kan sitte og stille den type mennesker det kommer først i intervjuer 4, 5 og 6. Og disse prosessene tar lang tid. Du kjører ikke disse kandidatene gjennom på en to-vekers-sak og så har de signert. Her bruker du gjerne månedsvis på å bygge en relasjon. Du er åpenbart god på salg.
Speaker 1:Har det noe med oppvekslingen å gjøre, at det kommer fra en familie som har drevet med salg, vært kommersie, og fra en by som har vært kjent for å ha flinke salgsfolk? Har det påvirket deg? Ja, 100%. Jeg tenker veldig ofte på at. Når jeg stod i kassa på redbutikken i Måløy, så måtte jeg se alle kunderne i øvende. Jeg måtte finne en måte å kommunisere med dem på som jeg visste at den personen likte.
Speaker 1:Enkelte ville egentlig ikke ha masse kommunikasjon i det hele tatt. Det var nok med et vennlig nikk og så var det. Lærer du litt av. Det tar lang tid, men vi ble eksponert for det veldig, veldig tidlig. Kunden har alltid rett. Du skal ha en stor grad av service i det du holder på med, slik at kunden får en god opplevelse. Så gikk jeg da videre inn i, først på Selstad på salg og så videre inn i Domstein på sjømatsalg.
Speaker 1:Jeg har alltid vært veldig heldig at jeg har hatt utrolig gode ledere i de jobbene, som har også tatt seg tid til å lære meg hvordan jeg kan bli enda bedre i den jobben. Jeg har jo alltid vært glad i kommersiell tankegang og salg, og det sitter nok tilbake Helt for bra grunn. Ja, og jeg tror målet er med det internasjonale snittet. Det er veldig sjelden, at vi har tenkt inn i Norge. Vi har alltid måttet ha tenkt ut Ut internasjonalt, og det gjør noe med måten du tenker på.
Speaker 1:For da kan du heller ikke stå med hua i handa, for det er knallhard, og det lærte jeg enda mer i USA. Det hjelper ikke å stå her og tro at du får null gevinst for at du er ydmyk og en kjekk gutt i USA. Hva lærte du av amerikanerne da? Hva jeg lærte av dem Først og fremst tro på at det umulige er mulig. Altså de er helt fantastiske på det der likte aller best i USA at det finnes ikke jantelov.
Speaker 1:Det er masse, masse gode ting med Norge, med sosialdemokratiet, ting vi er flinke på fellesskap og alt. Men jeg tror, vi kan ta vare på alt det uten å ta med oss janteloven. La oss legge vekk den gamle greiene der, for det er så stoppende for alt vi prøver å oppnå. La oss nå heie på hverandre, heie på deg som får til noe, deg som tør å være litt annerledes. Det kan være enten i kunst eller i sport eller i politikk eller hva det er for noe. La oss få fram de folkene som er litt unike og stikke seg litt ut. Det er veldig flinke.
Speaker 1:der Norge har vi. På en måte. Det er litt flaut å gå på en smell, og det gjør jo at kanskje vi ikke gjør det to ganger, men der oppe bare bort til å få det klart på skulder og si hva skal du til med nå? Så det tror jeg nok vi kan ta med oss her, og det tror jeg kanskje vi blir flinkere på også. Jeg tror vi er blitt flinkere, men vi har fortsatt et lang sty eller å dyrke frem. Jeg hadde til og med et styremedlem som en gang sa til meg jeg kan ikke skjønne at du er så åpen om feilene du har gjort og åpen om de tabbene du har gjort.
Speaker 1:Usa gikk alt for dårlig i forhold til hva de burde ha gjort. Men det er bra å erkjenne det, og så, sier du. Men vi lærte noe av det, for gjør du feil så, og amerikanerne har et mindset der som vi kan lære masse av. For meg er det ikke tilfeldig at de største teknologiselskapene i verden ligger også i USA, for det er et pågangsmot som vi definitivt kan lære av. Det er jo veldig fint på mange måter at du tør å være åpen om det her i samtalen her og for meg og for alle som hører på, for det gjør det litt lettere for oss å kunne snakke om de samme feilene Det er flere.
Speaker 1:Vi er som tør også legge litt hodet på blokka og innrømme hva som går galt og selvfølgelig hva som går til rett. Det har vi lært av. Til mer åpenhet blir det. Jeg tror det, og det var så åpen at det var nesten ubehagelig For nordmenn. Så er vi litt reservert, og dette var en i USA og jeg tenkte det var nesten voldsomt, men det var helt klart en plan på det. Det var for å få meg til å slappe av, til å føle meg komfortabel.
Speaker 1:Ja, avvepne situasjon, avvepne situasjon ja, samtidig at alle de beste folkene har jo gjort vanvittig store feil, men som de har lært av, det må vi bare lære oss til å kjenne. Du har jo veldig god dialog med bestående, hører jeg. Men jeg rekner med, at det er et visst press også. Det er det. Er det et annerledes press nå med det nye, sånn som Point9? Du har jo en Jayce Lemke i Norge, men du snakket om S, der du hadde sett ham for point nine første gang.
Speaker 1:Han er vel også grunnen i Sasterage Stemmer stemmer. Han har gjort noen podcaster med og han virker jo som en svært oppegående fyr, men han er jo veldig direkte på podcaster i alle fall. Det er helt rett, det er. Jeg tror det er et par ting her.
Speaker 1:For det første har jeg alltid hatt lyst til å oppleve dette, for jeg ser det på som en helt naturlig del av læringen vår. I begynnelsen syntes jeg, at Gunnar Karlsson var skummel. Så lærer du deg til å håndtere det nivået, å håndtere den typen mennesker. Så ser du at de er mennesker de også. Så må du gå. Det å få oss å ta en Jason Lemkin inn i styret er også for å innføre en viss mengde ubehag. For det møter jeg mer press enn det.
Speaker 1:For det andre For tenk at han ser kanskje de roeste selskapene i verden, og det er det vi blir sammenlignet med. Jeg blir ikke sammenlignet med andre selskap, som han utsette deg for. Hvis ikke, så blir du igjen tilfreds. Jeg kan ikke si til kollegaene mine at alle dere nå må tørre å utfordre dere selv og kjenne på det ubehaget og ta det neste nivået, og så skal jeg sitte i en god stol og ikke kjenne på det selv. Det går ikke. Blanda det med en type som har Kristoff, som er en annen type igjen.
Speaker 1:Så, på like linje som jeg forsøker å sette sammen et velfungerende styre med komplementære ferdigheter, så har jeg også forsøkt å gjøre det fra investorsiden, og det har jeg veldig tro på det. Å så finne den balansegangen på hvem er det som kan virkelig pusnger deg. Er det sånn at det gruer deg til å styre meg til det? Ja, det vil jeg si, men i større grad enn det har vært før. Jeg vil ikke si, at det gruer meg, jeg vil si, at jeg er nødt til å være ekstremt kjerpet, og nivået på styremåtene våre må heve seg. Så det er bare et nyt. Hvis ikke, jeg lærer meg til å beherske det.
Speaker 1:Det handler vel også veldig mye om forberedelse, der, at alle er informert om de ulike tingene, skaper agendaen. Hvor tidlig er du ute med noe sånt? hva er kravene der? Igjen, da blir det veldig nerdete Jo, men det er jo et medlemmerne unnskyld og bestemme hva er riktig når tid i forveien.
Speaker 1:Vil dere ha dokumentasjon? hva slags format vil dere ha dokumentasjon? så har jeg nå et team og det er jo det som er behagelig når jeg blir større, at nå har jeg et team som hjelper meg med å sette det sammen. Så etter den podcasten her, så skal jeg faktisk å sette det sammen. Jeg skal gå gjennom det nå og kontrollere og godkjenne alt, og så blir det sendt ut til styret på fredags ettermiddag. Da skal vi ha det styrmøtet onsdag 26. Spennende.
Speaker 1:Så det er jo bare et nytt nivå. Du må heve nivået på den holder på med til en hver tid. Hvordan er presset ellers i hverdagen? Er det noen som pusher deg ukentlig eller er det du som sørger for hele tiden å være på ballen? Det er nok en kombinasjon. Jeg er nok sikkert en som stiller ekstremt strenge krav, spesielt til meg selv, og veldig mye av det presset legger jeg nok helt sikkert på meg selv. Men det er fordi jeg vet også at hvis ikke vi er kjerpet, så er det.
Speaker 1:Vi snakket jo tidligere om konkurrentene våre. Her er ikke rom for å slekke av, det går ikke. Så vi må jage, vi må utfordre oss selv. Så er det klart at presset fra investorene. Men igjen, det er nok fordi at jeg ønsker å vise deg at vi er en god investering for deg.
Speaker 1:Det kjenner jeg på. Vi har tatt inn kapital som andre folk har gitt oss, og det skal forplikte. Det skal ikke være sånn at det kan være bare noe man velger å se vekk ifra. Det kjenner jeg at. Det skal forpliktes. Så lenge respekterer at det er jeg som tar beslutningene, sammen med kollegaene mine her, på hvordan vi bygger produkter, og det gjør de. Så skal vi forvalte kapitalen deres best mulig, og jeg er nok ikke den flinkeste til å så hverken koble av eller roe ned når det kanskje er nødvendig.
Speaker 1:Så det blir veldig lange dager og masse spekulering. Det blir bare sånn en periode. Hvordan kobler du altså? du har jo kone og to barn. Hvordan kobler du det livet der? Ja, det, jeg har egentlig lovd meg selv at hvis jeg får det spørsmålet på en podcast en gang, så skal jeg bare si at det kan ikke jeg gi noen gode råd om, for det er jeg alt for dårlig på.
Speaker 1:Så tenkt å prøve å bullshitte lytterene dine med å si at det er Du må forlite, det er hektisk. Beste tipset jeg har, og det fikk jeg faktisk fra Gunnar Karlsson det er, at du må involvere motparten din i det du står oppi, sånn at det er forståelse for det. Det trenger ikke alltid være enighet om tidsbruken og alt, men det må være en grunnleggende forståelse, og en må prøve å gjøre det i fellesskap. Etter jeg gjorde det med ung Therese Kona mi, så har vi fått et helt annet forhold til det. Nå står vi i det her i lag og vi har lagt opp dagene våre sånn at det er et felles løft. Det er ikke Eivind som her går godt, det ville aldri vært akseptert. Men vi har blitt enige om at vi gjør det som et par og som en familie.
Speaker 1:Og den forventningsavklaringen tror jeg er helt avgjørende, at den er åpen på det og kan diskutere det. For da skjønner jeg noe veldig ofte, når en har knalltøffe dager og veldig ofte jeg vil prate om det eller om jeg egentlig bare vil ha fred. Jeg har hatt litt utfordringer opp til når jeg kommer hjem igjen, og så du er hjemme da, men du er ikke til stede likevel. Helt rett, det har du ikke. Men har du funnet noen gode tips?
Speaker 1:Nei, altså, det er ikke sånn en kjempegod løsning på det enn å være ekstremt bevisst på det tror jeg, at når en kobler av, at den må bevisst på at nå må jeg prøve det. Men samtidig så er det ofte når jeg klipper plener eller jeg går og henter matvare eller støvsuger, at jeg får de beste ideene. Det er helt sant. Så jeg skal ikke bare koble av heller. Men det er klart, når du er med ungene eller kona, så bør du jo være til stede i den samtalen som er over det bordet da Eller så får du en smekk ganske fort, og det skulle jo bare mangle. Men jeg har veldig lett å si, og så merker jeg meg selv at når samtalen blir kjedelig, så vandrer tankene mine tilbake på jobb Veldig fort. Ja, men det jeg har funnet ut som funker veldig godt for meg en til to ganger i uka så trener jeg laget til sønnen min, åja, og de to timene.
Speaker 1:Fotballidiot og en dårlig trener. Men sport er bra uansett, om du trener eller mer selv, spesielt hvis du er. Jogging er litt motsatt, for da er du igjen i en tankevirksomhet som går ikke bra da, for du får koblet av og tømt. Så jeg synes jogging er kjempefint. Eller på fjelltur. Men hvis du spiller tennis eller peddel eller fotball, så er at du 100% ingenting annet kan komme på akkurat der og da, og det er fantastisk.
Speaker 1:Ja, og den delen savner jeg for. Nå har vi hatt en periode på en sikkert en bortimot 12-13 måneder der det har vært helt ekstreme, nettopp på grunn av at vi har opplevd det vi har, og så synes jeg det er spennende. Så jeg lærer masse. Men det regninger igjen for det å ha noe eget der som du kan bruke tid på er alfor mega. Ja, det blir bra å finne ut en time i kalenderen. Ja, det blir jo den neste utfordringen. Og da er det et siste spørsmål jeg hadde her Hva skjer fremover med Whereby?
Speaker 1:Veldig godt spørsmål Igjen og full åpenhet. Altså, jeg bruker masse tid på det. Det kan gå rett til himmels, men det kan også bli en dondrende fiasko. Vi må leve med den risikoen hele tiden. Det er ingenting som vi kan ta for gitt. Det er ingenting som kan planlegges for lang tid fremover.
Speaker 1:Det jeg ønsker er at vi skal bli et møteverktøy med video som base, som lar brukerne våre avholde mer effektive og bedre videomøter enn det de kan på andre plattformer. Det er visjonen vår. Så må vi fortsette å jobbe for å få flere gode brukere rundt om i verden, men samtidig ha den følelsen av at her kan det skje ting når som helst. Jeg tror kanskje det er en norsk mentalitet, at vi må bli flinkere til å leve med den risikoen over oss, fordi jeg tror du kan veldig fort bli sånn her du blir helt beslutningsudyktig fordi du er så redd for alt det som skjer i markedet rundt deg. Du må ha klokketru på det du gjør selv, stå i den retningen, justere den kursen når du ser at den er feil, helt åpenbart, men tørre å fortsette å bygge. Også akseptere at det kan hende at det går gale, at du gjør feil. Men hvis du premiss og aksepterer den, så tror jeg også at den får litt mindre stress.
Speaker 1:Andre hver dag. Og hvordan har kundveksten siste sida april? da sier dere, at penger til noen må jo ha vært abnorm. Ja, vi har jo. Altså, selskapet har jo seksdoblet seg i omsetning på 12 måneder. Vi har gått fra 20 ansatte til 120 cirka i dag på 13 måneder, mindre faktisk sikkert på de siste åtte månedene. Mandag kom det fem nye mennesker inn i selskapet som jeg ikke har truffet enda. Vi har 80 mennesker som nå er ansatt kun over video, så vi ikke har truffet ansikt til ansikt.
Speaker 1:Det bygger masse kompetanse på det å drive sånn remote, som er et annet tema til en annen gang, tenker jeg. Men jeg ser dere flinke på det når dere sender ut nyhetsbrev, at dere deler litt om ulike teknikker og metoder for ansettelse, med hvordan å drive et møte, for eksempel, er dere litt bevisste på at dere skal være et slags kunnskapsportal for hvordan dere skal drive remote. Helt rett, vi opplever veldig masse av de utfordringene. Selv Vi har lite til åves for de som sier at alle kan jobbe remote og det er så enkelt og det er så fantastisk. Nei, det er ikke det. Vi mener at det har større fordeler enn Ulempe, men det er fortsatt mange vanskelige ting med det. Et eksempel som jeg har lyst til å komme inn på. Det er at vi som ledere må endre fundamentalt mot noe å tenke på.
Speaker 1:I USA har de en floskel om at trust is earned, at tillit bygger over tid. Men hvis du skal jobbe med et selskap som er remote, så er du nødt til å tenke det helt omvendt. Så, med oss starter alle ansatte med et fullladda batteri av tillit, og så er det opp til meg og kollegaene mine å sørge for at det batteriet er fullladda til enhver tid. Men du kan ikke starte på det nede og så skal det jobbe seg opp, for da har ikke du det grunnleggende på plass i forhold til å kunne jobbe med det.
Speaker 1:Du må stole på at folk ønsker å gjøre en god jobb for bedriften. Din Du på at folk ønsker å gjøre en god jobb for bedriftene? du må stole på at de i utgangspunktet ønsker å være aktive og ikke drive med husvask, og jeg tror dette er en gammeldags mentalitet. Hvordan vet du at folk er produktive hvis de sitter på heimekontoret? Hvordan vet du at de er produktive hvis de sitter på kontoret? For om jeg sitter på en kontorpult fra 8 til 4 til fire, så kan jeg være forferdelig lite produktiv hvis jeg ønsker det.
Speaker 1:Så vi må endre måten å tenke på, og der lærer vi masse hver eneste dag som vi ønsker å dele med våre brukere. Vi har millioner avvis av gratis brukere som setter pris på at vi deler de tipsene og er en det de kaller en sånn thought leader innenfor det her, for vi tror at dette er i fremtiden. Ja, det er jo veldig kul med URL-en da at jeg kan ha Høydevik som whereby URL-en. Det er veldig fint. Det er en av de tingene.
Speaker 1:Så ønsker vi selvfølgelig at nå, snart kan du begynne å legge enda mer av din personlighet rundt den URL-en, sånn at du igjen kan vise Nikolas Høddevik ikke nødvendigvis at alle bildene og alle Zoom-rommene er heils da ikke like. Det bruker jeg ofte selv, spesielt på spesielt masse på privatnog, der jeg skal snakke med noen i Frankrike som det er kjent med så skal jeg bare, for jeg kan URL-en uten at jeg sier hvor du skal møte meg. Det forenkler veldig masse. Ja, så er vi tilbake med T-kjappe og da har vi sånne faste spørsmål i podcastene våre som du kan svare. Trenger ikke svare kjapt, men er korte konsise svar hvis du klarer det, hvis ikke, så er det greit. Det også. Vi er fleksible. Veldig dårlig på korte konsise svar. Skal gjøre så godt jeg kan.
Speaker 1:Ok, ukens lydrende ukeslynerende med Øyvind Red. Hva er det beste rådet du har fått som grunner? Det var nok det som jeg nevnte fra Gunnar Karlsson om å involvere partneren din i det du jobber med. Vær åpen om det og bruk tid i lag på hva det er. Hva er en viktig egenskap? du må få lykkes i en liten bedrift Når dere blir store.
Speaker 1:Hvis du tenker tilbake når du startet opp i Video Nord eller startet opp i Airboy her med noen av dine ansatte, jeg vil påstå pågangsmot, pågangsmot hele tiden. Aldri gi opp, for det blir nok av trykket, så du må ha evne til å stå imot. Har du en bok eller en podcast eller noe annet du vil anbefale? Bok Long Road to Out to Freedom kjølbiografi, en til Nelson Mandela Fantastisk. Der får du litt innblikk i pågangsmot og stahet Fantastisk.
Speaker 1:Podcast jeg er veldig stor fan av Harry Stebbings, som også er investor hos oss 20 Minute VC. Den er veldig bra, så den må du sjekke ut. Har du et favoritt produktivitetsverktøy på jobb? Du kan ikke si Wearby, ikke Wearby, som selvfølgelig er din favoritt. Ja, definitivt, da vil jeg si. Jeg er stor fan av Notion, som jeg nevnte, og tror faktisk jeg vil ta med Miro, som er et whiteboard collaboration tool. I tillegg, har dere integrasjon der med WebRail? Ja, og den er veldig, veldig bra. Har du en favoritt fun fact om deg selv som ikke alle vet om? Fun fact om meg selv Ja, faktisk, jeg har brukt en uke av livet mitt på å være oppkledd som viking på Kjetiland, og det var faktisk ikke mer enn et par år siden.
Speaker 1:Så det er, og det var faktisk ikke mer enn et par år siden. Det er der du har hatt å lede stilling. Her må jeg bare følge, ellers er det game over. Hva er en av dine lidenskaper utenom jobb. Jeg er jo stor fotballidiot og stor fan av Arsenal, så det gir meg av og til litt glidde, men av og til litt smerte også. Hvordan har det vært å få Martin Ødegaard på laget? Det har vært veldig spennende, og jeg synes han skulle ha tatt samme spil med litt større risiko, så han virkelig slipper seg løs. Det burde han ha gjort. Jeg tror flere nordmenn ser på Arsene etter han er kommet inn. Det er veldig typisk. Det er jo en av og United også har. Når du spesielt har hatt nordmenn i de klubbene, så hjelper det masse. Veldig bra, dette var en kjempesamtale. Tusen takk for at du tok tid i sånn hektisk hverdag som du har. Tusen hjertelig takk for det. Veldig, veldig hyggelig. Lykke til videre. Takk for det. Jeg spør deg sikkert om jeg kommer til. Takk skal du ha og ha en fin uke. Ha det godt.